Производството на препарати, понижаващи киселинността на стомашния сок и отстраняващи киселините е доста доходно перо за фармацевтичния бизнес. Във всяка аптека днес може да откриете няколко десетки разновидности на лекарствени средства, които бързо да ви избавят от мъчителното парене в хранопровода.

Такива препарати обаче често причиняват чувствителни странични ефекти, някои от които и доста опасни, предупреждават американски учени от Вашингтонския университет в Сент Луис.

Съществуват няколко групи такива лекарства, сред които най-разпространени са инхибиторите на протонната помпа (омепразол, езомепразол, ланзопразол, и т.н.) и Н2-блокери (ранитидин, фамотидин, низатидин и др.).

При купуване на лекарства срещу киселини хората не се замислят към коя група принадлежи избраният препарат, което е важно.

Американските учени извършили анализ на информацията за здравословното състояние на 350 000 американци за период от 6 години. Известно време преди изследването всички участници в него започнали да приемат или инхибитори на протонната помпа, или Н2-блокери.

Резултатите от изследването показали, че в сравнение с участниците, които приемали Н2-блокери, рискът от смърт при участниците, пиещи инхибитори на протонната помпа бил с 25% по-висок, съобщава онлайн изданието BMJ Open.

Броят на американците, които редовно пият инхибитори на протонната помпа е приблизително 50 милиона. Авторите на изследването подозират, че много от тях пият такива лекарства постоянно и без назначение от лекар.