Присмиването на собствените недостатъци и слабости може да ви направи щастливи, твърдят испански учени от Университета в Гренада, чиято статия по темата е публикувана в списание Personality and Individual Differences.

Авторите проучили как различни хумористични стилове, приети сред испанците, влияят на психологичното състояние на човека като цяло и на неговата способност да се владее.

Получените от тях данни опровергават приетото досега мнение за това, че постоянното самоиронизиране се отразява зле на психиката. Напротив – хората, предпочитащи открито да осмиват собствените си слабости и недостатъци, се чувстват по-щастливи от другите, те са много по-общителни и съответно имат много приятели. Такъв тип хумор разведрява обстановката, без да налага негативни емоции сред околните.

В същото време учените признават, че това зависи до голяма степен от културната среда и приетите социални норми. Ако шегите със самия себе си влияят позитивно на психичното състояние на испанците, това съвсем не означава, че точно такъв ще е ефектът от подобен тип хумор и при хората от други страни.

Затова учените планират да продължат изследването в друга посока, като анализират как културните различия влияят на чувството за хумор на хората от различните страни и раси.