Проучване на тема защо медицинските работници не вземат отпуск по време на болест, провели американски учени. А резултатите от проучването, публикувани в списание Pharmacy Times, се оказали меко казано стресиращи.

В анкетата на специалистите от университета в Пенсилвания участвали няколко стотици лекари от различни специалности, медицински сестри и акушерки, работещи в Детската болница на Филаделфия. От тях 95,3% се съгласили, че контактът с болния медицински работник е заплаха за пациентите.

Нещо повече, около 83% признали, че поне веднъж са се появявали на работа, независимо че са изпитвали симптоми на настинка. Половината от анкетираните споделили, че през последната година са постъпвали така поне 5 пъти.

Много от медицинските специалисти заявили още, че биха отишли на работа, дори и ако имат сериозни признаци на инфекции. Над половината анкетирани – 55,6%, признали, че биха отишли на работа с остро начало на респираторни симптоми, 30% - с диария, а 16% - дори с треска.

Когато учените разпитали за причините за такова рисково поведение, медицинските специалисти обяснили, че към това ги подтиква страхът от критиката на колегите, а също и безпокойството от това пациентите им да не прекъснат или нарушат схемата на лечение.

Младшият медицински персонал смятал още за неуместно да прекъсва планираните процедури в клиниката заради собствените болести.