Съединения, открити в ряпата Sakurajima Daikon, могат да помогнат за защита на коронарните съдове и да предотвратят така сърдечни заболявания и инсулт, сочат резултати от изследване на японски учени от Университета Кагошима.

Sakurajima Daikon се отглеждат в Япония от много векове. Този сорт ряпа е един от най-масово отглежданите зеленчуци в Япония. През 2003 година Книгата за рекордите Гинес включила ряпа с тегло почти 31,30 кг като най-тежкият кореноплоден зеленчук в света.

Ряпата е източник на антиоксиданти, които понижават високото кръвно и образуването на тромби – рискови фактори за сърдечен пристъп и инсулт.

Учените изучили реакцията на човешките ендотелиални клетки и тези на свинете към въздействието на екстракт от Sakurajima Daikon и по-малки репички. С помощта на  флоурисцентна микроскопия и други аналитични методи те открили, че ряпата Sakurajima Daikon индуцира по-голямо количество азотен оксид в тези съдови клетки, отколкото по-малките репички.

Азотният оксид е ключов регулатор на функциите на коронарните кръвоносни съдове.

Изследователите идентифицирали също и тригонелин – растителен хормон, който е активен компонент на Sakurajima Daikon. Явно е, че той способства за каскадата от промени в коронарните кръвоносни съдове, което води до подобряване производството на азотен диоксид, коментират учените.