Робот, който умее не само да взема кръвна проба от вената с точност до 100%, но и да прави кръвен анализ на взетите образци, създадоха американски учени от Университета Рутгерс.

Анализът на кръвта е една от най-разпространените медицински диагностични процедури в света, която позволява на лекарите да открият множество най-различни подробности за здравословното състояние на пациента.

Автоматизацията на процеса го прави не само бърз, но и по-евтин – така че не си струва да се чудим, ако след десетина години кръвни проби ще се вземат единствено от машини. Учените споделят подробности от работата си на страниците на списание Technology.

Независимо от видимата простота, провеждането на флеботомия – както е медицинското название на процедурата, никак не е просто. Тя изисква специална подготовка и оборудване, от които пряко зависи качеството на материала за анализ. Далеч не всяка клиника може да се похвали с всички необходими средства, което ще рече че и качеството на самия анализ често не е най-доброто. Роботът е призван да поправи тези недостатъци и съвместява в себе си всички три основни системи.

Първата система – венопунктура, благодарение на която роботът открива кръвоносните съдове на пациента с помощта на ултразвукови и ИК-датчици. След като е събрал всички необходими данни, той съставя  3D-карта на кръвоносната система и едва след това въвежда иглата в тялото на пациента.

Втората система – модул за обработка на данни. С помощта на вакуумни помпи кръвта се извлича от кръвоносните съдове и попада в специални резервоари, съединени директно с третата част – анализатор на кръвта. Благодарение на центрофуга, там кръвта се разделя на фракции, а оптичен микроскоп позволява на робота да провежда качествен и количествен анализ на клетките.

По време на всички 30 тестови изпитания роботът успял от пръв път да вкара иглата в кръвоносния съд на пациента със 100% точност.

Според прессъобщението, той произвел „висококачествен анализ“, контрол на чието качество учените успели да проверят благодарение на флуоресцентни микромаркери, които осветявали белите кръвно телца.

Ръководителят на екипа Мартин Ярмуш се отнася към изобретението си като към „Светия Граал в технологията на кръвния анализ“, коментират колегите му. Той се надява в бъдеще диапазонът на активност на устройството да бъде разширен и роботът за може да провежда още по-сериозен анализ на човешкия организъм.