Рискът от шизофрения може да се познае още в най-ранна възраст, твърдят учени пред "Naked Science", според които има връзка между дефицита на витамин D при раждане и развитието на шизофрения в зряла възраст. Имаме основание да предполагаме, че това е свързано и с гените, смятат учените.

Австралийски експерти от Института за мозъка към Куинсландския университет и датските им колеги от Орхуския университет провели изследвания, в които анализирали данните за 2802 души с диагноза „шизофрения“ и с различно ниво на витамин D в кръвта в ранна възраст. Недостигът на витамин D в детството се наблюдавал при 44% от участниците и в зряла възраст това еднозначно повишавало риска от шизофрения при тях.

Общият анализ сочи, че заради колебания в концентрацията на витамин D може да се развие шизофрения при 8% от случаите. Вече се водят разговори за преценка на възможностите да се предотврати заболяването, въвеждайки в бременните жени витамин D.

Учените припомнят, че досега са открити генетични връзки между шизофренията и аутизма, както и между аутизма и перинаталния дефицит на витамин D.