„Превключвател“, който е способен да преобърне възрастовата макулна дегенерация, откриха учени у рибите зебра, съобщава The Daily Mail.

Макулната дегенерация е една от водещите причини за загуба на зрението. Заболяването е свързано с възрастовото „разрушаване” на мозайката от клетки в центъра на ретината. Намаляването на показателите на едно съединение в мозъка обаче, помага да се задвижат възстановителните процеси в ретината.

И този процес може да се задвижи максимално рано така, че на човек дори да не се наложи да сложи очила. Става дума за това, че в очите на рибите-зебри има съединение, което се заели да изследват американски учени от Университета Вандербилт. Ретината на рибите е сходна на човешката, обясняват те. И процесът на възстановяване се инициирал, когато се понижавала концентрацията на невротрансмитера ГАМК - гама-аминомаслена киселина.

Вероятно е инхибиторът ГАМК, встъпващ в роля на „превключвател“, да помага и на хората, надяват се учените. Регенерацията се случвала за сметка на активиране на зрелите стволови клетки, които възстановяват уврежданията, подменяйки увредените клетки на ретината.