Учени от Илинойския университет открили наличието на специален тип антитяло (срещу белтъка цитрулин) в слъзната течност, пише News-Medical.net. Това анти-цитрулиново антитяло участвува в развитието на синдрома на сухото око, като причинява нарушения в продукцията на слъзната течност.  Наблюдава се сухота на повърхността на роговицата, повишена чувствителност към светлина, дискомфорт и болка в очите. В генезата на заболяването стоят имунни механизми, в които  анти-цитрулиновите антитела и левкоцитите играят основна роля. Взаимодействието между антителата и левкоцитите води до хронично възпаление  и нарушена продукция на сълзи, които овлажняват окото и спомагат за правилното му функциониране

Учените са създали ново лекарство във вид на капки, което лекува сухите очи.

С него се блокират антицитрулиновите антитела и се нарушава порочния цикъл  между левкоцити и антитела, генериран от имунната система. По този начин се спира възпалението, при което състоянието на пациенти със синдром на сухото око значително се подобрява.

Медикаментът е тестван в експерименти с 27 доброволци. Хората били разделени в две групи. Първите капели от новото лекарство по 1 капка във всяко око 2 пъти дневно в продължение на 8 седмици. Контролната група ползвала капки- плацебо без наличие на медикамент в тях.

Резултатите показали, че използването на капки за очи, съдържащи блокери на антителата срещу цитрулин, дава статистически значимо намаляване на степента на увреждане на роговицата след осем седмици. Наблюдавано е и значимо намаление на  маркерите на възпаление при доброволци от основната група.

Текстът е консултиран от нашия медицински редактор проф. Красимира Икономова