Достатъчно е да се разходите само няколко минути, за да се подобри настроението ви, уверяват американски учени от Университета в Айова. Тайната е в това, че движението се асоциира с търсенето на храна и възнаграждение.

В трите експеримента на учените участвали стотици студенти, които не били запознати с целта на изследването, съобщава The Daily Mail.

Участниците в първите два експеримента се разхождали по 12 минути из кампуса с други хора или ходили сами из сградата на университета. Другите групи разглеждали снимки или видео сюжети на аналогични разходки из кампуса или университетската сграда.

Накрая учените установили, че при участниците, които се разхождали, настроението било много по-добро. Положителният ефект се забелязвал дори при участниците във второто изследване, които преди разходката били „наплашени“, че ще трябва след това да напишат есе от две страници.

По време на третия експеримент студентите разглеждали десет минутно видео за най-голямата галерия за съвременно изкуство в света „Саатчи“. Студентите от първата група седели, от втората – стояли, а третите ходили по бягаща пътека. Накрая учените установили, че при студентите, които се движели, настроението било много по-добро, отколкото при участниците от другите две групи.