Колкото повече време човек прекарва на чист въздух, толкова по-положително това се отразява на мозъка му, сочи проучване на немски специалисти от Института Макс Планк.

Авторитетното научно списание The World Journal of Biological Psychiatry публикува резултатите от проучването, което за пореден път показва какви ползи носят разходките на чист въздух за здравето. Науката вече доказа, че подобни разходки са полезни за укрепване на цяла мускулна група и предотвратяване на сърдечно-съдови и дихателни заболявания. Разходките сред природата имат много благоприятен ефект върху психиката. И сега бе доказано, че те имат изключително положителен ефект и върху мозъка.

По време на настоящата пандемия този вид ходене стана много популярен. Оказа се, че излизането сред природата има определен ефект върху структурата на мозъка и този орган се възползва дори от кратките разходки на чист въздух. В продължение на 6 месеца учените наблюдавали 6 здрави жители на средна възраст. Всички те преминали през над 280 сканирания на мозъка с ЯМР.

Оказало се, че благодарение на ходенето на чист въздух, те подобряват показателите на сивото вещество в дясната дорзолатерално-префронтална кора, която е горната и страничната част на фронталния лоб на мозъчната кора. Тази част на кората участва в планирането и регулирането на действията, както и в когнитивния контрол. А много психични разстройства са известни, че са свързани именно с намаляване на сивото вещество в префронталната област на мозъка, коментират учените.