Разпространението на COVID-19 се забавя по време на горещина и при повишено UV лъчене. Това се съобщава в проучване на американски специалисти от болницата Маунт Обърн, публикувано на уебсайта на Оксфордския университет.

Учените анализирали честотата на заболеваемост от COVID-19 в САЩ през пролетните месеци на 2020 година. Като фактори, допринасящи или предотвратяващи разпространението на коронавируа, са посочени температурата на въздуха, ултравиолетовото лъчение, влажността и други показатели.

Оказало се, че когато температурата е над 10 градуса по Целзий, разпространението на инфекцията наистина се забавя.

Експертите моделирали различни температурни диапазони и проверили преживяемостта на коронавируса за всеки от тях: отрицателна температура, от 1 до 4, от 4 до 10, от 10 до 16 и повече от 16 градуса по Целзий. Според получените най-високото ниво на инфекция е регистрирано в дните, когато температурата на въздуха не надвишава положителния праг.

Учените са установили още, че при сравнително високи температури (над 10 градуса по Целзий) вирусът оцелява за по-кратък период от време, а частиците SARS-CoV-2 също се инактивират от действието на високата ултравиолетова радиация. Други фактори, като влажността например, имат малък ефект върху разпределението на COVID-19.

В средата на май руски учени заявиха, че коронавирусът най-вероятно няма да е активен през лятото. Според директора на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология в Гамалей Александър Гунцбург въпросът не е в окончателната победа над COVID-19, а в това как човечеството ще го ограничи в бъдеще.