Без мобилен телефон много млади хора получават симптоми, характерни за посттравматично стресово разстройство (ПТСР), твърдят унгарски учени от Будапещенския университет, цитирани от Zee News.

В изследването им, доказало това, участвали 87 притежатели на смартфони на възраст между 18 и 26 години. Те трябвало да преминат прости математически тестова на лаптоп, като им било разрешено да ползват калкулатори и смартфони. След това половината доброволци трябвало да изключат смартфоните си, но да ги задържат до себе си, а на другите скрили телефоните в сейф, като само някой от тях получили нов телефонен апарат. През цялото това време по кардиомонитори следили състоянието на сърдечно-съдовата система на всички участници.

Изследването показало, че при участниците, останали без телефони, сърдечните съкращения били като на страдащите от ПТСР. Освен това всеки трети доброволец, останал без мобилния си телефон, започнал активно да нервничи и да се чеши. Такова поведение свидетелства за стрес, коментират унгарските учени. А 20% от същата група ги теглело към сейфа. Интересното е, че тези, които получили нов смартфон, се чувствали доста по-спокойни.

Предишни изследвания показали пък, че смартфоните влияят негативно не само на здравето, но и на социалните отношения и образованието.