Наричат захарта бялата смърт и враг номер едно на човечеството, обвиняват я за епидемиите от затлъстяване и диабет в развитите страни. Така ли е всъщност?

Това не е нищо повече от мит, заявява кардиологът Дженифър Хейт (Jennifer Haythe) от Ню Йоркската Columbia Presbyterian Hospital в интервю пред Business Insider.

Трябва ли да изключим захарта от храната си?

Захарта е необходима на организма за нормалното му функциониране. Пълният отказ от сладко е равносилен на смърт, подчертава Хейт. Глюкозата е нужна, за да оцелеем, това е базов строителен елемент на нашето тяло, пояснява тя. За щастие, цялостното изключване на захарта е невъзможно – в плодовете, картофите и други нишестени продукти гликемичният индекс е доста висок. Става дума за показателят, отразяващ влиянието на храните върху нивото на кръвната захар.

Ако ядем много сладко, може да се разболеем от диабет

Причина за появата и на двата типа диабет е сложна комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда. Затова и приемът на по-големи количества сладки храни няма пряко отношение за появата на болестта.

Захарта предизвиква същата зависимост, както и тежките наркотици

Убедителни научни доказателства за съществуването на „захарозависимост“ няма, отбелязва Хейт. Резултатите от изследванията на тази тема са много противоречиви. Така например авторите на едно от тях предполагат, че захарта може да предизвика дори и по-силна зависимост от кокаина, тъй като по-активно от него въздейства на „центъра на наградите“ в главния мозък. Други изследвания върху гризачи обаче показват, че животните демонстрират „захарозависимо“ поведение само тогава, когато ограничават достъпа им към сладкото в определено време на деня. Разрешат ли им да ядат захар, когато им се поиска, зависимостта пропада.

Някои видове захар са по-полезни от другите

Това, че има различни видове захар, е само мит. Кафява захар, бяла захар, мед и така нататък – всичко това са въглехидрати, които в организма се превръщат в глюкоза, обяснява Хейт.

Захарта предизвиква хиперактивност у децата

Сладката хана не може по никакъв начин да влияе на поведението на децата. Идеята за това, че сладкото прави децата хиперактивни, е най-смешният мит за захарта, отбелязва Хейт. Множество научни изследвания доказват, че няма никакви преки връзки между захарта и детската хиперактивност.