Работещите възрастни хора имат по-дълъг живот, установили американски специалисти от държавните университети в Аризона и Орегон. Навлизайки в пенсионна възраст, не е задължително да спирате работа, препоръчват те.

Наистина ли трудът може да се окаже по-полезен от заслужения отдих?

Американските учени използвали данни от перспективно изследване Health and Retirement Study (здраве и пенсиониране), в рамките на което наблюдавали здравето на 3000 участници за периода от 1992 до 2010 година. При 1930 от тях здравословното състояние не било определяща причина за прекъсване на трудовата дейност, затова ги поставили в групата на здравите хора. Останалите се оказали в групата на нездравите.

По време на изследването починали 234 души или 12% от групата на здравите участници, а в групата на нездравите – 25,6%. Най-интересното обаче било това, че продължавайки трудовата си дейност само с година, участниците успели да понижат риска от преждевременна смърт със цели 11%. В групата на нездравите участници била отбелязана същата закономерност.

Ранното пенсиониране може да нанесе вреда на здравето и повишен риск от преждевременна смърт, докато умерената работа – обратно, може да удължи живота.

Работата в пенсионна възраст може да се окаже полезна не само заради икономическите и социални преимущества, но и затова, че рутинната дейност стимулира възрастния човек да се движи повече и да поддържа тонуса си.