Работата на стоящите по цял ден прави хора е много по-опасна за сърцето от тази на седящата, сочи изследване на канадски учени. Такива хора двойно по-често се сблъскват с опасни заболявания в сравнение с тези, които са принудени продължително да работят седнали.

Седящият начин на живот е един от главните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване, тумори и редица други заболявания, което нееднократно се е потвърждавало от многобройни изследвания. Това обаче въобще не означава, че стоящата работа, която изисква от човек през цялото време да е на крака, е по-полезна за здравето. Напротив!

Учените от Work & Health в Канада установили,че хората, които по цял ден работят прави, двойно по-често се сблъскват със сърдечни проблеми в сравнение с тези, които продължително време седят зад бюро. Изводите са особено важни за много водещи компании, които желаят да внедряват така наречените столове за правостояща работа.

Учените установили, че хората, които продължителното време стоят прави, по-често се сблъскват не само със сърдечни заболявания, но и с болки в гърба, а бременните по-често получават спонтанни аборти. Кръвта на стоящия дълго време прав човек постоянно се насочва към долната част на тялото, заради което сърцето се натоварва допълнително при връщането на кръвта нагоре.

Такива са резултатите сред наблюденията на 7320 души, работещи прави или седнали, които продължили 12 години. В началото на наблюденията нито един от участниците не е имал сърдечни проблеми.

Любопитното е, че ако разделим резултатите от изследванията по полов признак, те ще се различават. Мъжете със стояща работа с 39% по-рядко се сблъскват със сърдечни болести в сравнение с тези, които повече седят, но само в случаите, когато те правят паузи и посядат, сочат резултатите. Работещите прави жени обаче с 80% по-често се сблъскват с проблеми на сърцето в сравнение с дамите, които през деня работят седейки.

Препоръката на експертите към хората със стояща работа е да правят паузи и да посядат, за да предотвратяват риска от поява на инфаркти и инсулти.