Макар и обявени отдавна като „забранен“ продукт от диетолозите, пържените картофки получиха още едно сериозно обвинение. Според последно изследване, чиито резултати са публикувани в списание American Journal of Clinical Nutrition, редовната употреба на пържени картофи е свързана с повишен риск от преждевременна смърт.

Международен екип учени от Щатите, Италия, Испания и Великобритания в продължение на осем години следили за начина на хранене и за здравословното състояние на 4400 доброволци на възраст между 45 и 79 години. През това време 236 от участниците починали.

След детайлния анализ на хранителните навици на всички участници в изследването учените установили, че употребата на минимум две порции пържени картофи седмично повишава двойно риска от преждевременна смърт.

Учените отбелязват, че здравословното състояние на хората, предпочитащи да ядат картофите в задушен или печен вид и особено като съставка на зелена салата, било много по-добро.

Неотдавна учени от Харвардското медицинско училище установили, че употребата на картофи повече от четири пъти седмично увеличава риска от повишено кръвно налягане. На опасност са подложени дори и тези, които ядат картофите във вид на пюре или печени с обвивката.