Операция по присаждане на донорска матка бе извършена в САЩ. Реципиент е 26 годишната Линдзи, която се съгласила да обявят само първото ѝ име. Линдзи има вече трима приемни синове.

Младата жена била с диагноза маточен фактор на безплодие. При страдащите от това нарушение матката отсъства или функционира неправилно, което прави невъзможно зачеването. Момичето научило за това на 16 годишна възраст и не вярвало, че някога ще може да роди дете.

На 26 февруари 2016 година в Кливландската клиника (Cleveland Clinic) била извършена първата в страната операция по присаждане на донорска матка – донор на Линдзи станала млада жена, която починала внезапно. Трансплантацията продължила 9 часа. На Линдзи й предстои да бъде подложена на имуносупресори, които да предпазят отхвърлянето на присадения орган. А първите опити тя да забременее са възможни едва след година.

Операции по присаждане на матка вече са правени в Гьотеборг, Швеция през 2014 година и това доведе до раждането на четири здрави деца. Тъкмо в скандинавската страна преминали обучението си и американските специалисти.

В Кливландската клиника са планирани още 9 такива операции през тази година.