По това колко често детето вижда един или друг предмет, като маса, чаша или лъжичка например, може да бъдат предсказани първите думи, които то ще произнесе, твърдят американски учени от Университета в Индиана. Те се надяват откритието им да помогне на деца с нарушения на речта и аутизъм, пише The Indian Express.

Експертите проучили видеозаписи, на които имало обекти, попадащи в полезрението на 5 момиченца и 3 момченца на възраст между 8 и 10 месеца. Видеата били записани на камери, прикрепени към главата на детето. Те ги носили средно по 4 часа и половина. Камерите били включвани от тези, които гледали децата. Учените обърнали внимание на кадрите, в които децата се хранели. Във всеки от кадрите имало по 5 обекта, чийто общ брой накрая се оказал 745. Накрая специалистите анализирали думичките, произнасяни от децата за пръв път.

Първите съществителни, произнесени от децата включвали думи, като маса, чашка, лъжичка, чинийка. А изследването показало, че съществува тясна взаимовръзка между първите думи на детето и обектите, попадащи постоянно в полезрението му.