В 88% от случаите обръщането за второ мнение води до това, че пациентът получава нова диагноза и нов план за лечение.

Такива са данните, получени в една от водещите американски медицински вериги – Мейо Клиник, където често насочват пациенти със сложни случаи за получаване на второ мнение преди началото на терапията. Резултатите от проведеното от Мейо Клиник изследване са публикувани в списание Journal of Evaluation in Clinical Practice.

Авторите на изследването проверили историите на заболяванията при 286 пациенти, насочени към една от клиниките на Мейо за получаване на второ мнение от 2009 до 2010 година. Анализът на данните показал, че новата диагноза принципно се различава от поставената в началото, а в 66% тя била уточнена или преосмислена.

Ефективността на лечението пряко зависи от правилността на диагнозата, отбелязва водещият изследването Джеймс Нийсънс. Безпокои ни знанието, че минимум всеки пети пациент може да се сблъска с невярна първа диагноза. Това задържа началото на лечението, което води до усложнения и дори до смърт на пациента, допълва той.

В тази връзка Нийсън и колегите му настоятелно призовават в сложните клинични случаи винаги да се обръщаме към второ мнение.