Знаем, че проблемът с наднорменото отлагане на мастни тъкани в областта на корема (абдоминални мазнини) е свързан с повишен риск от развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания. Особено тясна е тази връзка при мъжете, но едва сега учените изясниха защо.

Откритието е на канадски учени от Йоркския университет в Торонто. При тестване на мишки те установили особеност, отличаващи мъжкия от женския пол. Става дума за растежа на кръвоносните съдове в мастната тъкан. В продължение на 16 седмици учените давали на животните храна с високо съдържание на мазнини, а в края на експеримента наблюдавали как се изменила усвояемостта на глюкоза и чувствителността към инсулина в скелетните им мускули и мастната тъкан.

Резултатите показали, че при мишките от женски пол ново формираните кръвоносни съдове в мастната тъкан са повече от тези при самците. Изводът на учените е категоричен: намаленият капилярен ръст в мастната тъкан може да помага за развитието на метаболитни нарушения при мъжете със затлъстяване.

При жените, страдащи от наднормено тегло, също може да се развиват проблеми със здравето, но благодарение на способността към добра васкуларизация на тъканите – тоест формиране и разрастване на кръвоносните съдове, натрупаните мазнини, образно казано, са в по-добра форма, отколкото при мъжете.