Никотинът заставя панкреаса да произвежда по-малко инсулин, което води до повишаване на нивата на кръвната захар, сочат резултати от изследване на американски учени, публикувани в списание Nature. Екипът, провел проучването е ,т медицинското училище в Икана в болница Маунт Синай, Ню Йорк.

Диабет тип 2 е много по-често срещан сред пушачите, отколкото при непушачите, но досега причините за тази връзка бяха неясни. Професор Пол Кени и неговите колеги провели експерименти върху лабораторни плъхове и първи успели да открият биологичния механизъм, който е в основата на това явление.

Има нишка за обратна връзка между никотина, каишката на епиталамуса - областта на мозъка, която контролира реакцията на отвращение към никотина - и панкреаса, който произвежда хормона инсулин и по този начин регулира нивото на глюкоза в кръвта. Никотинът действа върху невроните на каишката на епиталамуса, което води до отрицателен отговор от панкреаса - намалява производството на инсулин.

Това от своя страна причинява повишаване на кръвната захар, което блокира усещането за отвращение към никотина и по този начин подпомага развитието на никотинова зависимост.

Така се получава порочен порочен кръг - колкото повече никотин влиза в тялото, толкова по-високо е нивото на кръвната захар и по-силна е никотиновата зависимост, толкова по-голям е рискът от развитие на диабет тип 2.

Това е много важно откритие, което показва, че един и същ биологичен механизъм контролира развитието на никотинова зависимост и, изненадващо, развитието на свързани с тютюнопушенето заболявания, за които се смяташе, че са следствие от никотина не върху мозъка, а към други области на тялото – обяснява Кени.

Наличието на такава тясна връзка между никотиновата зависимост и появата на диабет тип 2 предполага, че за предотвратяване и лечение на двете патологии могат да се използват същите методи, препоръчват изследователите.