Следващата пандемия може да бъде причинена от вирус, идващ от птицеферми, предупреждава д-р Майкъл Хершел Грегер чрез News-medical.net. Според него има няколко ефективни мерки, които ще предотвратят бъдещи вирусни пандемии. Без тези мерки следващата пандемия ще бъде 100 пъти по-тежка от COVID-19, със смъртност един от двама.

Грегър обвинява за всичко птицефермите, където пилетата се отглеждат в условия на изключително голямо струпване. Това е идеална среда за възпроизводството и мутацията на вируси сред птиците – птичите изпражнения са богати на амоняк. Например, огнището на птичи грип H5N1 от 1997 г. в Хонконг е възникнало в птицефермите. Тогава от 18 заразени хора 6 са загинали. Оттогава са регистрирани няколко огнища на инфлуенца по птиците между 2003 и 2009 г.

Вирусът H5N1 се разпространява лесно между птиците, което означава, че може да се разпространи по целия свят. Вирусът се свързва основно с галактозния рецептор, присъстващ в дихателните пътища на птиците. Тези рецептори при хората практически липсват и се намират само дълбоко в белите дробове. Това означава, че вирусът не може да се предава лесно чрез кашлица и кихане. Мутациите обаче могат да променят всичко, предупреждава ученият.