Седящата поза по време на работа в продължение на 9 часа и повече всеки ден e особена опасна за хората, а възстановяването на организма им е невъзможно да стане дори и с редовни физически натоварвания, установиха американски учени от Колумбийския университет. Според учените обаче, офисните служители и хората, които прекарват повече от времето си на дивана пред телевизора, не бива да се отчайват.

Учените вече са открили „противоотрова„ срещу опасните последствия от продължителното стоене седнал, съобщава онлайн списанието Annals of Internal Medicine. В продължение на четири години те анализирали динамиката в състоянието на 8000 възрастни американци над 45 години.

По време на изследването учените проучили точните данни за това колко време участниците прекарват седейки през деня, както и колко се движат. За да засичат движението им, участниците носили специални портативни монитори, които не сваляли само когато нощем спят.

Така за анализа били използвани не резултати от анкета, а много по-достоверна информация.

През въпросните 4 години в групата починали 340 участници от споменатите 8 000.

Анализът показал, че рискът от смърт е  най-нисък при хората, които прекарвали седейки в продължение на повече от 30 минути, независимо че общата продължителност на седящата им работа била до 12 часа дневно.

Изводът на експертите е, че при седяща работа непременно трябва да се правят прекъсвания от 2-3 минути на всеки половин час. Това до голяма степен неутрализира вредните последствия от седенето. По време на краткото прекъсване е най-добре да ходите доколкото е възможно повече.