Много прост метод може да ви помогне да решите проблема с повишаващата се кръвна захар при диабет тип 2. За да нормализирате нивото й, трябва просто да пиете повече вода, съветват експерти от Британската асоциация за диабет (Diabetes UK) в Express.

Това, което човек с диабет тип 2 яде и пие, може да помогне или попречи за поправяне на неговото състояние, твърдят експертите. И като най-лесен начин за нормализиране на кръвната захар при това заболяване те посочват пиенето на обикновена вода.

Многобройни проучвания показват, че диабетиците, които пият вода, имат намален риск от развитието на хипергликемия, твърдят британските експерти.

Хората с диабет се нуждаят от повече течности, когато нивата на кръвната им г

захар се повишат, обясняват експертите. Тази нужда се дължи на факта, че бъбреците на диабетиците активират процеса на отстраняване на излишната захар чрез урината и тялото интензивно губи влага. Пиенето на вода в този случай решава два проблема наведнъж: първо, предпазва организма от дехидратация поради по-активно уриниране и второ, помага да се изхвърли повече глюкоза.

Тъй като самата вода не съдържа въглехидрати и калории, тя не предизвиква реакция под формата на повишени нива на захар и инсулин и това я прави най-добрата напитка за хората с диабет, е заключението на експертите.