Поколенията, които спазват вегетарианската диета, са подложени на генетична мутация, вследствие която се повишава рискът от развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания. Такива са изводите на американски учени след многобройни изследвания.

Специалистите смятат, че измененията са обусловени от това, че организмът на вегетарианците се адаптира към тяхната диета, тъй като така ще им е по-леко да поглъщат необходимите мастни киселини от растителната храна. Това обаче става и причина за повишено изработване на арахидонова киселина, която повишава възприемчивостта към възпаления.

В съчетание с диетата, съдържаща голямо количество растителни масла, като слънчогледовото например, мутиращият ген бързо превръща мастните киселини в опасни за човешкото здраве.

Това откритие помогнало на учените да обяснят резултатите от предшестващо изследване, което установило, че вегетарианците страдат от колоректален рак с 40% по-често, отколкото месоядните. По-късно учени от Корнелския университет в Щатите сравнили геномите на вегетарианците и на хората, употребяващите месна храна, и открили значителни генетични различия.

Тези, чиито предци са били вегетарианци, най-вероятно ще имат генетична предразположеност към бързо усвояване на мастни киселини, коментира проф. Том Брен. При такива хора растителните масла ще се преобразуват в по-опасни вещества, което повишава риска от хронично възпаление и може да стане причина за ракови заболявания.

Освен това мутацията препятства и производството на Омега 3 мастни киселини, които защитават организма от сърдечно-съдови заболявания. А предишните изследвания пък показали, че вегетарианството и веганството може да предизвикат проблеми с раждаемостта за сметка на намаленото количество сперматозоиди.