Заразеният човек може лесно да разпространява частици от коронавирус, като кашля, докосва други хора или оставя вируса на повърхността. Несъмнено миенето на ръцете, след като сте на обществени места, е ключът към намаляването на разпространението на COVID-19. Но какво да правим в къщата, за да сведем до минимум рисковете?

Две скорошни проучвания изследват колко дълго коронавирусите оцеляват на различни повърхности. Оказа се, че времето за оцеляване варира в зависимост от вида на повърхността.

Вирусът оцелява най-дълго от неръждаема стомана и пластмаса - до девет дни. Най-краткото време за оцеляване - 1 ден, беше на хартия и картон.

Броят на вирусни частици през това време наистина намалява, но тревогата е, че частиците могат да бъдат с дни, а не часове или минути на повърхността.

И така, колко добри са почистващите препарати в килерите ви, когато убивате коронавируса?

Сапун и вода

Сапунът и водата са първата линия на отбрана. Сапунът действа върху мазнините във вирусната обвивка и издига вируса от повърхности, след което се отмива с вода.

Белина

Активната съставка на белина, натриев хипохлорит, ефективно убива вируса. Уверете се, че белина е оставена за 10-15 минути, след което избършете повърхността с чиста влажна кърпа. Белината действа, като унищожава протеина и рибонуклеиновата киселина (RNA) на вируса. Не забравяйте да използвате белината така, както е посочено на опаковката.

Медицински алкохол

Състои се от алкохол и етанол. Доказано е, че етанолът убива коронавирусите само за 30 секунди. Подобно на белина, той унищожава протеина и РНК на вируса. Навлажнете кърпата с чист медицински алкохол и избършете повърхността. Той ще изсъхне и се изпари. Водка и друг алкохол не убиват вируси поради ниската концентрация на алкохол.

Дезинфектанти за ръце

Основната съставка за убиване на вируса е етанолът. Но концентрацията му в дезинфектанта е много важна - тя трябва да надвишава 70%, в противен случай няма ефективно да убие коронавируса.