Американски учени от университета Пардю измислили как да доставят лекарството право в клетките на бялата мастна тъкан, превръщайки ги в клетки на кафявата.

Както е известно, кафявата мастна тъкан изгаря по-лесно от бялата, отделяйки топлина. По този начин е възможно да се спасите не само от излишните подкожни мазнини, но и от тези около вътрешните органи.

Бялата мастна тъкан се натрупва при излишъкът от входяща енергия и недостига на физическа активност. Резултатът може да стане не само проблем за фигурата, но и метаболитно разстройство като затлъстяване и диабет, отбелязва Medical Express.

Специалистите се опитали да съкратят обема на бялата мастна тъкан по сигнален път, регулиращ клетъчната диференциация и определяне естеството на клетките. Става дума за сигналния път Notch. Клетките изпращат сигнал на съседната клетка, за да контролират генната транскрипция на съседа и неговата идентичност. Когато дадената сигнална активност се нарушавала в клетките-предшественици, които трябвало да станат бяла мастна тъкан, схемата се променяла – клетките ставали кафява мастна тъкан.

За целево доставяне на инхибитора Notch (инхибиторното вещество) в клетките на бялата маста тъкан, учените използвали полимерни наночастици. Вътре в частиците бил поставен препаратът дибензазепин.

Въпросната схема помагала за образуването на клетки на кафявата мастна тъкан. Когато наночастиците попадали вътре в клетката, те започвали бавно да освобождават препарата, без да влияят на другите тъкани.