Както всяко заболяване, лечението на остеоартрит на коленната става е по-лесно, колкото по-бързо се открие. Патологичните промени, които настъпват в ставите с деформираща артроза, засега обаче не се проявяват.

И британски учени от Университета Ланкастър предлагат принципно нов метод за ранна диагностика на гонартроза, който може да се използва и за наблюдение на ефективността от лечението.

Авторите на статия, публикувана на 16 октомври в списание PLOS ONE, използвали малки микрофони, за да записват звуци, които се появяват в ставата при движение. По време на диагностичната процедура пациентът, на чиито крака са фиксирани такива микрофони, се издига няколко пъти от седнало в изправено положение.

Звуците, възникващи в ставата, се анализират чрез специална компютърна програма, която определя наличието на артроза на коляното и степента на увреждане на ставите.

Изобретателите твърдят, че подобна диагноза е по-точна от съществуващите методи и в допълнение тя дава резултат в рамките на няколко минути. Освен това е неинвазивна и евтина.

В момента създателите на този метод се занимават с разработването на преносима версия на диагностичното устройство, което ще позволява да се определи състоянието на коленната става директно в кабинета на лекаря, по време на приема в клиниката или в дома на пациента.