Австралийски лекари спасиха живота на 16 месечно бебе, което получило тежка травма по време на автомобилна катастрофа. Неговата глава била отделена от врата.

Случката станала тези дни в Бризбейн. Малкият Джексън Тейлър, сестричката и майката му станали жертва на челен удар по скоростна магистрала. Най-пострадал от аварията бил Джексън, чиято глава направо била откъсната. Ако въображението ви рисува кървави картини, не се вглеждайте в тях! Главата на бебето останала на мястото си, но вътрешните увреждания били такива, че тя била напълно отделена от врата.

Веднага след катастрофата малкият Джексън Тейлър бил отведен в болница в Брисбейн, където бил подложен на 6 часова операция под ръководството на доктор Джеф Аскин. В Австралия д-р Аскин е известен като кръстник на хирургията на гръбначния стълб.

Екипът на известния хирург прикрепил към черепа на бебето специално устройство за пълна фиксация на главата. Едновременно с това те направили реимплантация на гръбначните прешлени с помощта на част от ребрата на детето, като използвали изключително фина тел.

Това е най-тежката травма, с която ми се е случвало да се сблъскам в медицинската практика, обяснява д-р Аскин. Повечето деца умират след такива травми, а тези, които преживяват, остават завинаги обездвижени, пояснява хирургът.

Механизмът, обезпечаващ неподвижността на увредения участък, ще бъде отстранен след два месеца, за да започне рехабилитация. Тогава Джексън ще стане точно на година и половина и лекарите се надяват, че след рехабилитацията той ще може да води нормален детски начин на живот.

Медиците смятат случая с малкия Джаксън за уникален. Независимо от преживяната тежка травма, самочувствието на бебето се оценява за положително.