Благодарение на принципно нов вид хирургия, приложена от австралийски учени, пациентите с парализа на горните крайници ще могат самостоятелно да ядат, пият, мият зъбите си и пишат. Постижението е на австралийски хирурзи и е описано в списание The Lancet.

От април 2014 г. до ноември 2018 г. хирурзите избрали 16 млади пациенти от двата пола (на средна възраст 27 години), които били напълно парализирани под врата в резултат на автомобилни злополуки или спортни травми. От времето на увреждане на гръбначния стълб и началото на тетраплегията (парализа на горните и долните крайници) при всеки от случаите не били минали повече от година и половина.

По време на операциите хирурзите извличали работещи нервни влакна от малките мускули, разположени над точката на увреждане на гръбначния мозък, и ги пришивали към нервните окончания на парализираните мускули, разположени под мястото на увреждане.

В качеството на донори например, хирурзите вземали нерви от малкия кръгъл мускул на рамото и ги свързвали с нервните окончания на трицепса, които активират мускулите, които осигуряват разтварянето на ръката в лакътя. Общо 59 са трансплантирани нервни окончания, обясняват неврохирурзите. На десет от пациентите освен трансплантиране на нерви за подобряване на функцията на ръцете, били трансплантирани и сухожилия.

В резултат на това, две години след операциите и интензивните курсове по рехабилитационна терапия и физиотерапевтични упражнения, 13 пациенти вече могат да използват горните си крайници в една или друга степен - да протегнат ръцете пред себе си, да отварят длани, за да вземат нещо, да държат предмети и да си служат с тях. Благодарение на възстановяването на фините двигателни умения, днес младите хора могат поне донякъде да се обслужват сами - да се хранят, да държат чаша в ръцете си, да си мият зъбите, да си решат косата, да поставят козметика на лицето, да пишат, да боравят с пари, кредитни карти, инструменти, телефон и други електронни устройства, както и да управляват инвалидна количка.