Редовното практикуване на орален секс повишава риска от рак на ларингса с 22 пъти! Това предупреждават американски лекари, които провели изследване по темата. Резултатите от изследването им са обнародвани в списание JAMA Oncology, а подробно съобщение е публикувано в издание The Sun.

Резултатите сочат, че при орален секс един от човешките папиломавируте (HPV-16), свързан с рак на маточната шийка, може да попадне в устната кухина и да доведе до поява на туморни новообразувания в тъканите на езика, сливиците, небцето и ларингса.

Този извод на учените бил направен след наблюдение на 97 хиляди души в продължение на четири години. Според резултатите от наблюденията им при 132 души – 103 мъже и 29 жени на средна възраст 66,5 години, бил открит рак на ларингса.

Учените открили 15 вида човешки папиломавируси, водещи до рак на ларингса, като HPV-16 е най-разпространеният сред тях. Обикновено папиломавирусите се предават по битов и полов път чрез кръвта, кожата и лигавицата. Болшинството от тях са безвредни за човека, докато други водят до поява на онкологични заболявания.

Само във Великобритания всяка година от рак на гърлото заболяват до пет хиляди души, сочи статистиката. Ракът на ларингса причиняват най-вече от пушенето и пиенето на алкохол. Докато HPV-16 може да причини не само рак на маточната шийка и на ларигса, но и рак на половия член, влагалището и устната кухина.

Припомняме, че тъкмо оралният секс стана причина за заболяването на Майкъл Дъглас, който много трудно се излекува от рак на гърлото.