Според СЗО, инсултът е третата водеща причина за смърт в света. Най-лошото е, че в повечето случаи тази тъжна статистика се опира на така наречения "тих" удар, който е много трудно да се разпознае. Не се колебайте да потърсите помощ, когато се появят тези симптоми, които могат да показват микрострес, съветват лекарите .

За микро инсулт може да подскаже такъв знак като диплопия - двойно виждане. Друг симптом, който не трябва да се игнорира, са изтръпнали крайници сутрин след събуждане.

Много тежкото главоболие, което изведнъж се появява, също е сериозна причина за търсене на лекарска помощ.

Преживелият микро инсулт може също така неочаквано да се наруши координацията на движенията.

Човек не може едновременно да вдигне и двете си ръце - едната ръка (обикновено лява) винаги ще падне.

Сигнал за приближаващата опасност са и внезапните трудности при ходене.

Друг често срещан симптом е помътняване на съзнанието, съчетано с рязка промяна в речта - човек започва да говори така, сякаш губи нишката на разговора, забравя, произнасяте думи с колебание.

Американските учени казват, че някои по-възрастни хора не знаят за своя инсулт. Междувременно хората, които прекарват микро инсулт на крака, в много случаи развиват безшумен удар - състояние, при което няма очевидни симптоми на инсулт. В такива случаи кръвообращението се влошава неусетно, което причинява сериозно увреждане на нервните влакна и доближават смъртта.