Знаем, че премахването на зъбен камък е възможно единствено в кабинета на стоматолога, който провежда професионално почистване на зъбите.  Досега. Може обаче да правим това и сами в домашни условия, уверяват американски учени.

Какво представлява зъбният камък? Частички от храната и постоянно размножаващи се бактерии в устната кухина образуват налеп по зъбите и езика. Това се случва буквално след всяко хранене.

При редовно почистване на зъбите и устната храна обаче лекият налеп не представлява никаква опасност. Ако обаче не почистваме зъбите, то с времето налепът ще се уплътнява и ще става все по-забележим. След известно време зъбният налеп започва да се втвърдява. По този начин са образува зъбният камък.

Размножаващите се бактерии в устната кухина също оставят голямо количество продукти от своята жизнена дейност, които увреждат зъбния емайл. Така се развиват зъбният кариес, зъбните пукнатини и други дефекти, разрушаващи целостта на зъба.

Начинът да го преодолеем е в самите нас, като след всяко хранене почистваме добре не само зъбите, но и устната кухина. А това се възпитава още с детството, коментират учените.