Независимо от отсъствието на доказателства, ефективността на любимия витамин С или аскорбиновата киселина не е толкова голяма.

Възможно е витамин С да е един от най-популярните и широко признати сред всички останали витамини. Защото недостигът му в организма обаче може да предизвика загуба на зъби, акне, хроническа умора и дори смърт.

Допълнителният прием на аскорбинова киселина се препоръчва от лекарите и като средство за борба с простуди или грип.  Само че изследванията не са доказали ефективността на витамина при простудни инфекции.

Ако нямате простуда или дефицит на витамин С, то вие по-скоро получавате безопасна дневна доза аскорбинова киселина чрез храната. Цитрусовите плодове, горските плодове и зеленчуците, както и броколито и брюкселското зеле съдържат най-големи количества от витамина. А както съобщават американски специалисти от университета в Мериленд, много от съвременните продукти за бързо хранене съдържат също от този витамин, което значи, че вероятно получавате препоръчителното количество без дори да го съзнавате.

Добрата новина е, че дори и прекалявайки с пределната дневна доза от 2000 мг витамин С, не сте подложени на сериозна опасност, тъй като при предозиране вероятните симптоми са киселини в стомаха, повръщане, главоболие и безсъние.