Преминаването към правилно хранене на всички хора по Земята е просто нереално със запазването на днешното разпределение на селскостопанското земеделие. Такъв е печалният извод на канадски учени от Гуелфския университет. А обяснението е в това, че на планетата не се отглеждат достатъчно плодове и зеленчуци.

В рамките на проведено изследване експертите сравнили количеството здравословна храна, препоръчвана за ползване с количеството на добиваната днес. Така установили несъответствието: произвеждане на прекалено голям обем зърнени храни, мазнини и захари, но не и на плодове, зеленчуци и белтъчни продукти. Според препоръката на лекарите здравословното хранене на човек трябва да се състои от 50% от плодове и зеленчуци, от 25% - пълнозърнести храни и други 25% - белтъци, мазнини и млечни продукти.

Оказало се, че днес на човек се падат дванайсет порции зърнени храни вместо препоръчваните осем, пет порции плодове и зеленчуци, три порции масло и други мазнини вместо една и три порции белтъчини вместо пет.