Подобно на еликсира на младостта, биотинът действа върху тялото след 40 години. Учените го смятат за един от най-добрите витамини против стареене.

Биотинът е витамин от В група и по-точно витамин В7. Той помага на тялото да абсорбира въглехидрати, мазнини, протеини и да ги преобразува в енергия, обясняват експертите.

Приемът на биотин не означава, че 40-годишната жена веднага ще започне да изглежда като 25-годишно момиче, казват те. В същото време употребата на витамин В7 има редица сериозни ползи за здравето, тъй като благодарение на това вещество много функции на вътрешните системи се подобряват.

Биотинът помага за намаляване концентрацията на лошия холестерол, стимулира метаболизма, работата на надбъбречната и щитовидната жлези. Едно от проучванията, проведени върху него, показва, че биотинът в комбинация с хром помага на хората с наднормено тегло да контролират кръвната захар и предпазва от развитието на инсулинова поносимост.

Последицата от факта е, че под въздействието на биотин се активира работата на организма и стават положителни промени във външния вид, твърдят учените. Например, при жените се подобрява състоянието на кожата и косата, което създава младежки ефект.

Как можем да получим биотин? Освен хранителните добавки, източник на биотин са и херингата, сардините, риба тон, пъстървата, авокадото, морковите, бадемите, яйчните жълтъци и горските плодове, които са богати на съдържание на Витамин В7.