Противовъзпалителните лекарства глюкокортикоиди могат да увеличат риска на човек от развитие на диабет, показа изследване на италиански и британски учени.

Лекарите предписват противовъзпалителни лекарства за дълъг или кратък срок за лечение на редица заболявания, от алергии до артрит. В съвместен проект учени от университета Сапиенца в Рим и Оксфордския университет заключиха, че един от страничните ефекти на тези лекарства може да бъде развитието на диабет.

Експертите провели експеримент с 16 здрави мъже. Участниците получавали по 1 или 10 милиграма дози преднизолон глюкокортикоид през седмицата. Тези дози са количествата, които лекарите обикновено предписват на своите пациенти.

В края на седмицата пациентите измервали както конвенционалните биомаркери (кръвна захар и тегло на гладно), така и метаболитни маркери. В резултат на това учените установили, че употребата на лекарството влияе неблагоприятно на механизмите на регулиране на кръвната захар. В дългосрочен план, отбелязват изследователите, това може да увеличи вероятността от развитие на диабет.

Това е първото изследване, което обръща внимание на краткосрочните метаболитни ефекти на обикновено предписаните дози глюкокортикоиди върху здрави мъже, показващо, че дори при ниски дози от тези лекарства, метаболизмът на глюкозата в организма е нарушен, което показва повишен риск от диабет при продължително лечение, казва един от авторите на изследването, професор Рикардо Пофи.

Изследователите планират по-убедителни изследвания, които да потвърдят надеждността на текущите резултати, според портала Medical News Today.