Антивирусно средство в портокалите откриха египетски учени от Университета в Танта. Вниманието на учените било привлечено от биофлавоноида хесперидин, който според специалистите е подходящ за профилактика и лечение на вирусни заболявания, включително новия коронавирус.

Хесперидинът се съдържа в кората на цитрусовите плодове, предимно портокалите, обясняват учените. Той действа като антиоксидант, противовъзпалително, венотонично и кардиопротективно средство. И заедно с друг флаваноид - диосмин, хесперидинът се използва при лечението на венозна недостатъчност.

Сега хесперидинът намира ново приложение. Доказано е, че е в състояние да блокира навлизането на коронавирус в клетките гостоприемници чрез ACE2 рецепторите, като по този начин предотвратява инфекцията.

Успоредно с това, съединението влияе на клетъчния имунитет и произвежда противовъзпалителен ефект, което заедно намалява риска от развитие на цитокинова буря. Това животозастрашаващо явление се развива, когато имунната система излезе извън контрол.