Много от нас смятат недоспиването за нормално за възрастните хора, пише The Daily Mail. Недоспиването най-често спохожда дамите пред менопауза. Бушуването на хормоните, топлите вълни, нощните изпотявания и промяната в настроението – всичко това пречи на съня. Недостигът му повишава и риска от диабет тип 2 при жените на средна възраст. Това доказало изследване на специалисти от Харвард, които установили, че жените на средна възраст и възрастните дами, които спят по-малко от 6 часа в денонощие, най-често се сблъскват с диабет. Причината е в проинфламаторните цитокини, влияещи на цикъла сън-бодърстване и на преработването на глюкозата.

Само всяка четвърта дама обаче се обръща към лекар с оплаквания от недоспиване, сочи анализ на учени от Оксфордския университет. Ако не се борите с този проблем, може да си спечелите сериозни страдания. Изследване след 4100 британци показало, че 46% от жените имат проблеми със съня. Аналогични проблеми имали само 36% от мъжете.

Жените по-често се събуждат през нощта – съотношението е 36% жени срещу 23% мъже. Шест от всеки 10 жени признават, че заради недоспиване през деня са раздразнителни. Аналогичен проблем се среща при по-малко от половината мъже.

Често нарушението на съня е следствие на сънна апнея, когато човек престава да диша  за известно време или пък хърка. Бременността и менопаузата повишават риска от развитие на сънната апнея.