Защо хората така ревностно почистват ушната кал, смятайки го за едно от най-хигиеничните задължения? Това не само е неправилно, то е вредно! Предупреждението е на американски експерти от Chemical Senses Center Monell, според които ушната кал има потенциал да служи като индикатор на здравето, тоест да бъде диагностичен материал.

В продължение на десетилетия лекарите ни напомнят колко вредно е да почистваме сами ушните канали. Но кой да ги чува?

Ушната кал е секрет на мастните и потни жлези, смесена с рогови клетки от епидермиса на външната част на слуховия проход. Понякога в нея могат да попаднат дори косми или други замърсители. Ушната кал обаче ни помага да поддържаме чист и смазан ушния канал, а нейната кисела среда придава на калта и известни антибактериални свойства.

Ушната кал може да служи и като материал за диагностика на здравето. Изследването на свойствата й при здрави азиатци и европейци дало интересни резултати. Представителите на бялата раса например имали по-високи концентрации на химични вещества, ароматни молекули, с помощта на които може навреме да се установят някои заболявания много по-рано, отколкото това се прави чрез кръвта и урината.

В същото време натрупването на ушна кал и образуването на задръствания е толкова разпространен проблем, че американските специалисти се опитват да обновят ръководството по диагностика и лечение от 2008 година. Очаква се Американската академия по отоларингология и хирурзите на главата и врата да обнародват новата версия в началото на 2017 година.