Досега се смяташе, че ежедневната консумация на кафе увеличава шансовете на човек да бъде защитен от развитието на рак. Австралийски учени отричат това твърдение.

Според проучване на учени от Медицинския изследователски институт QIMR Berghofer, кафето въобще не влияе нито върху отсъствието на тумори, нито върху тяхното развитие.

Учените са обработили данни от 46 000 пациенти с рак, включително и 7 000 смъртни случая от болестта. Въз основа на получените резултати, учените стигнали до заключението, че досега на кафето са приписвали неоснователно противоракови свойства. Освен това хората, които са пристрастени към кафето, са по-склонни да заболеят от рак на дебелото черво, допълват те.

Въпреки че има доказателства за намаляване на вероятността от развитие на колоректален рак вследствие употребата на кафе, хората с генетична предразположеност към честото пиене на кафе по-често страдат от това заболяване, сочи проучването.

Какви са признаците, че кафето е вредно за тялото ви?

Коремна болка

Някои съединения на кафето активират производството на стомашен сок, което силно влияе на състоянието на лигавицата. Болката в корема е един от признаците, че употребата на кафе изобщо не е полезна за вас. В допълнение, напитката често причинява развитие на гастрит и язви. Също така, кофеинът причинява спазми на коремните мускули, докато долната част на корема може да се извива и ви боли силно.

Ускорен пулс

Това е още един знак за увреждане на тялото от кафето. Не го пренебрегвайте и спрете пиенето на кафе. В противен случай работата на сърцето може сериозно да бъде затормозена.

Треперене

Известно е, че кафето ободрява и тонизира. Но то може да навреди на тялото ви, ако имате повишена чувствителност към кофеина или пък прекалявате с напитката. Затова намалете дозата или спрете поне за известно време да пиете кафе.

Главоболие

По принцип, този негативен ефект от пиенето на кафе се дължи на навика да го пиете в големи количества, както ако не пиете необходимото количество вода за деня. Което е особено необходимо за любителите на кафето. В такива случаи освен главоболие може да изпитате и чувство на умора, и загуба на сила.