Не е тайна, че много страдащи от затлъстяване, които се нуждаят от рязко редуциране на теглото, не могат да преминат на диета заради простичката причина, че постоянно изпитват мъчително чувство на глад. Възможност да се решат на спасителната крачка ще им даде информацията от статия на американски учени в онлайн списанието Nutrition.

Авторите от Университета в Джорджия за пръв път открили, че редовната употреба на тлъсти риби, като херинга, скумрия и сьомга, на ядки и зехтин, помагат за значително понижение на апетита. Това било установено по време на изследване с участието на 26 здрави американци на възраст между 18 и 35 години.

Половината от тях в качеството на контролна група продължили да се хранят по обичайния начин, а другата половина се хранили по схема, разработена от учените. В храната им съдържанието на полиненаситени мастни киселини омега-3 било по-високо от това на контролната група, а съдържанието на потенциално вредни наситени мазнини - основно от животински произход, било намалено трикратно.

Кръвните изследвания на участниците показали, че „полезната диета“ оказвала неизвестно досега въздействие върху хормоналния баланс на участниците от експерименталната група.

Употребата на полиненаситени мастни киселини водила до значително потискане на секрецията на хормона на глада – грелин. Едновременно с това в кръвта на участниците, хранещи се с полезна храна, се увеличавало съдържанието на пептидния хормон YY.

Пептидът YY притежава способността да въздейства на определени неврони на главния мозък и да предизвиква чувство на ситост.