Тормозът засяга психическото здраве не само на жертвата, но и на този, който се подиграва с нея. Което го кара да се държи още по-неподходящо. Това се казва в статия на експерти от Училището за обществено здраве на университета „Колумбия“ и на няколко други изследователски центрове в САЩ, публикувана в „Journal of Adolescent Health“.

Изследователите са анализирали данните, получени по време на проучване с участието на 13 200 американски тийнейджъри на възраст от 12 до 17 години. Единадесет процента от участниците признали, че са участвали в тормоза над връстниците си повече от година преди проучването, 10% са били тормозени през последната година, 16% са се подигравали с другите повече от месец преди проучването, а 5% са го направили в рамките на месец преди анкетата.

Когато учените сравнявали данните за участие в издевателства над връстниците с психичното здраве на подстрекателите се оказало, че тези, които иронизират връстниците си, са много по-склонни към психични отклонения от другите, които нямат нищо общо с тормоза. В същото време подрастващите с психични проблеми са по-склонни да участват в тормоз, отколкото тези, които нямат психични разстройства.

По този начин тормозът се отразява негативно на психичното здраве не само на жертвите, но и на тези, които участват в него и този ефект наподобява порочен кръг, отбелязват изследователите.