Повишените нива на желязо в организма не само предпазват от анемия и висок холестерол, но и увеличават риска от бактериални инфекции на кожата и меките тъкани.

Резултатите са от проучване, проведено от група учени от Imperial College London и Университета на Южна Австралия, публикувани в списание PLOS Medicine.

Генетикът Бебен Бенямин и екипът му проучили ролята на високо и на ниско ниво на желязо в развитието на около 900 заболявания. За тази цел учените анализирали генетична и клинична информация за около 500 000 души от европейски произход. Изследователите изхождали от факта, че от 25 до 65% от индивидуалните различия в нивото на желязо се обясняват именно чрез генетичната предразположеност.

Оказало се, че хората, чийто организъм е склонен да съхранява излишък на желязо, не само са защитени от желязодефицитна анемия, но и от твърде високо ниво на холестерол в кръвта. А както знаем, високият холестерол е един от основните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Излишъкът на желязо в организма обаче, показва и недостатък - повишен риск от бактериални инфекции на кожата и на меките тъкани (флегмони и абсцеси). Факт е, че желязото е жизненоважно за бактериите да процъфтяват и да се размножават.

Затова е добре да знаем, че високото ниво на желязо създава благоприятна среда за микроорганизмите.