Дневният сън е много опасен за здравето, особено когато продължава повече от 2 часа, предупреждават японски учени, според които това провокира развитие на диабет, пише The Daily Mail. Това обаче не важи за кратката следобедна дрямка, уточняват те.

Учените анализирали данни от 21 изследвания, които се отнасяли до здравето на 300 хиляди души. След като взели предвид всички странични фактори, те стигнали до извода, че дневният сън, който продължава два и повече часа, е свързан с повишен риск от поява на диабет тип 2 и на метаболитен синдром. Докато кратката почивка може дори и да е полезна. Учените не изключват още, че сама по себе си дневната сънливост може да е признак на развиващ се вече диабет.

Според друго изследване на американски експерти от престижната Мейо Клиник, дневният сън може да предизвика хипертония. Изследването на американските учени показало, че при хората, които обичат да си поспиват денем, рискът от хипертония е с 13-19% по-висок. А при хората на нощна смяна, които подремвали на работа, опасност от хипертония не съществувала.