Не пийте плодов сок на гладно, особено сутрин, предупреждават американски специалисти от Университета в Принстън, според които това претоварва храносмилателната система и може да наруши баланса на микрофлората в стомашно-чревния тракт.

Сокът съдържа много фруктоза, която бързо достига до тънките черва. А след продължително гладуване, както е сутринта например, организмът не може да преработи голямо количество фруктоза. Затова тя се изхвърля в дебелото черво, където фруктозата контактува с полезните бактерии, които обаче не са приспособени към преработка на захар. Заради това учените препоръчват продуктите, богати на захар да се ядат след основния прием на храна и то в умерени количества.

Прието е да се смята, че с преработката на захар се занимава само черният дроб. Наблюденията обаче говорят, че над 90% от фруктозата се преработва в тънките черва. Ако тя се употребява след основния прием на храна, то тънките черва ще се справят много по-добре със задачата да я преработят. И това ще спаси микрофлората от възможни негативни последствия.