Горските плодове са едни от най-полезните храни. Те са богати на антиоксиданти и полифеноли, полезни за храносмилателната система и помагат за редуциране на теглото. А учените откриха и още една полезна страна – техните противоракови свойства.

Става въпрос за пигментите, съдържащи се в тях, на които се дължат червеният, синият и виолетовият цветове на плодовете, известни като антоциани. Тези съединения засилват активността на сиртуин 6 (SIRT6) – ензимът в раковите клетки. Регулирането на този ензим е новият подход в лечението на рака, обясняват учени от Университета в Източна Финландия.

Сиртуините моделират експресията на гените, които контролират работата на клетките през сигнални пъпища. Стареенето на организма води до изменения в работата на сиртуините, което е свързано с редица заболявания. Учените знаят все още малко за сиртуин 6, но има основания да се предполага, че той участва и в метаболизма на глюкозата.

Неотдавна в плодовете бе открит и нов антоциан – цианидин. Той се съдържа в големи количества в черните и червените боровинки, както и в касиса. Изследванията показали, че цианидинът повишава нивото на сиртуин 6 в клетките на колоректалния рак. Едновременно се понижавала експресията на раковите гени Twist1 и GLUT1, а експресията на противораковия ген FoXO3, напротив, се засилвала.