Пластир от ново поколение, който може да стегне раните възможно най-бързо, създадоха в Харвард. Известни са изключителните регенеративни способности на децата в утробата. При увреждане ембрионалните тъкани започват активно да произвеждат протеинови влакна, които бързо се задействат така, че да компресират кожата около раната. Основната роля в този процес играят протеините TGF-Beta-3. Доказано е, че прилагането на гел, съдържащ протеин TGF-Beta-3 върху увредена кожа, ускорява регенерацията.

Новият пластир не съдържа този протеин - учените се опасяват, че високата му концентрация може да предизвика развитието на болестта на Алцхаймер. Вместо него съставът на пластира включва няколко гелоподобни вещества, които се активират под въздействието на телесната топлина и позволяват пластирът да се задържи по-дълго от обикновено. В него е възможно също да се добавят сребърни частици, които произвеждат антибактериален ефект.

Ефективността на пластира е тествана върху гризачи и свине, като той бил сравняван с обикновения пластир. Новата версия не предизвикала възпаление, а ускорила заздравяването. Създателите са сигурни, че пластирът ще се справи както с малки порязвания и сериозни наранявания, така и с диабетни язви. Плюс това, има причина да се смята, че новият пластир ще бъде полезен и за кардиолозите. Защото може да защити сърцето от последиците от инфаркт.