Ако се вярва на книгата The Married Sex Solution: A Realistic Guide to Saving Your Sex Life на известния американски сексолог и брачен консултант Кет Ван Кирк, бирата е най-добрият приятел на силния пол.

Пийте бира вместо виагра и няма да съжалявате. Ето поредицата от положителни ефекти от любимата напитка, които Ван Кирк посочва:

Бирата помага да се предпазим от преждевременна еякулация – напитката е богата на фитоестрогени, природни съединения с хормоноподобно действие, които по думите на сексоложката са способни да задържат еякулацията за дълго време.

Бирата повишава либидото – още една добра новина за мъжете: тя съдържа повече желязо, отколкото другите видове алкохол или дори от „здравословните“ продукти. Увеличената употреба на желязо стимулира изработването на еритроцити и тяхната активност, което облекчава кръвообращението и поддържа ерекцията.

Някои видове бира са особено полезни, твърди Ван Кирк. Ирландската бира например, съдържаща смес от екстракт от корен на женшен, гинко билоба и билката Turnera diffusa, е способна да увеличи сексуалното желание и въобще да стимулира централната нервна система.

Експертите напомнят за ползата от бирата не за първи път. В изследването, публикувано в „Европейското списание по епидемиология“ показало, че халба бира дневно намалява с 31% риска от сърдечен пристъп или инсулт.