Твърди се, че виното е най-полезно от алкохолните напитки. Последни изследвания на американски учени от Орегонския университет обаче сочат, че бирата може напълно да съперничи на виното по тия показатели – тя смъква кръвното, редуцира теглото и предпазва от диабет.

Това се дължи на флавоноида ксантохумол, съдържащ се в хмела, който може да преобърне негативния ефект от мазната храна. Обикновено такава храна води до развитие на метаболитен синдром, включващ затлъстяване, повишени кръвно, кръвна захар и холестерол.

Експериментите с гризачи показали, че съединението работи много добре по отношение на инсулиновата резистентност, която е ключов фактор за развитие на диабет тип 2. Това повишава също и чувствителността към лептин – хормона, който сигнализира на мозъка кога да прекрати да се храни и започне да изгаря мазнините.

Учените тествали върху пълни гризачи ксантохумола (XN) и двата му производни - DXN и TXN. Независимо от всички плюсове, при продължителен прием на XN се проявявали и негативни странични ефекти – развитие на ендометриоза и рак на млечната жлеза.

За щастие, специалистите решили проблема, добавяйки вода. Получените производни били безопасни и дори по-ефективни от оригинала. Особено мощно се оказало съединението TXN, което успешно регулирало чувствителността към инсулин. То спасявало също черния дроб и паметта от негативните ефекти от тлъстата храна.